ÜNİVERSİTEDE ARKADAŞ EDİNME PROBLEMİ VE OLASI ÇÖZÜMLERİ
Üniversiteye başlamak her genç için hayatında yeni bir sayfa açmak demektir. Üniversiteye alışma süreci her ne kadar heyecan verici olsa da aynı zamanda zor ve psikolojik açıdan yorucu olabilir. Gençler bu süreç içerisinde bazı zorluklarla karşılaşabilirler. Örneğin; arkadaş edinmek, ortama ayak uydurmak ve sosyalleşmede zorluk çekmek öne gelen sorunlardan bazılarıdır. Aileye duyulan özlem de bu sorunlar içerisinde bulunan gençleri daha da çok yıpratabilir. Hem bu zorlukları aşmaya çalışmak hem de akademik dengeyi sağlamak bazen işleri daha da çıkmaza sokabilir. Peki bu süreci en kolay şekilde nasıl atlatabiliriz ve ne gibi çözümler üretebiliriz?
Yalnızlık hissiyatından arınabilmek için gençler anlaşabileceği, kafa dengi arkadaşlara ihtiyaç duyarlar. Arkadaş edinmek için gençlerin birkaç ufak adım atması gerekir. Bu bazı ufak adımlar, örneğin, sınıftaki diğer akranlara selam vermek, günaydın demek gibi jestler olabilir. Daha sonrasında ilgi alanları baz alınarak gençler küçük topluluklara veya öğrenci kulüplerine katılabilirler. Bu topluluklar ve kulüpler içerisinde anlaşabilecekleri kafa dengi insanlarla tanışabilirler. Böylece arkadaş edinmeye, yalnızlık hissiyatından uzaklaşmaya bir adım yaklaşmış olurlar.
Bu adımları atarken gençler korkabilir veya utanabilirler. Bazı ‘ya benimle arkadaş olmak istemezlerse ya beni reddederlerse?’ gibi anksiyete durumları yaşayabilirler. Ama bir şeyin asla unutulmaması gerek. Etrafınızdaki herkes üniversite ortamında ilk kez bulunuyor ve hissettiğiniz duygular ve yaşadığınız süreç aynı. Bazı kişiler adaptasyon konusunda daha hızlı olabilirler fakat sürecin uzunluğu veya hızı içinde bulunduğunuz duyguları ve yaşadığınız sorunları birbirinden farklı kılmaz. Bu sebepten dolayı arkadaş edinirken bu durum göz önüne alınmalı, korkulacak bir şeyin olmadığı ve herkesin aynı psikolojide olduğu unutulmamalıdır. Eğer kişi beklediği karşılığı alamadıysa veya reddedildiyse, bu duruma üzülmenin bir anlamı olmadığını, kendisi için bir tecrübe olduğunu hatırlamalı ve yeni insanlarla tanışmak için adım atmaya devam etmelidir.
Arkadaşlık kurmak ve üniversite ortamına uyum sağlamak bir süreçtir. Bu süreç kişi bazlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin bazı insanlar bu süreci uzun ve yorucu bir şekilde sonuçlandırırken bazı insanlar ise hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlandırabilirler. Bu yüzden gençler, öncelikle kendilerine odaklanmalı, ilgi alanlarına yönelmeli, acele etmemeli ve sabırlı olmalıdır. Zaman geçtikçe herkes kendini ait hissettiği yeri bulur ve anlamlı arkadaşlıklar kurar.